8 orsaker till att dieten inte fungerar

Sex av tio svenskar följer en diet någon gång. Men långt ifrån alla lyckas hålla sin motivation uppe tillräckligt länge för att nå det viktmål de har satt. I den här artikeln tittar vi på vanliga skäl till varför vi misslyckas.

Medan vissa av oss lyckas gå ner i vikt redan vid första försöket, kämpar vi andra med att kilona återvänder lika snabbt igen. Vad gör vi fel? Finns det några enkla tekniker för framgång?

1. UNDVIK “BANTNINGS-ordet”

Om du fortsätter att prata om att gå ner i vikt, så skickar du negativa signaler till din hjärna. Att gå ner i vikt innebär ofta ett kortsiktigt åtagande. Så istället för att säga att du ”går ner i vikt”, bör du vända på det och säga att du följer en hälsosammare livsstil.

Denna nya livsstilen ska bli en permanent del av ditt liv. 

2. Du GER UPP på FÖR myCKeT

Vissa dieter innebär att man avstår från hela livsmedelsgrupper, såsom kolhydrater och fetter. Du ombeds att undvika mat som innehåller mycket av detta.

Problemet är att om du ger dig själv totalförbud mot vissa livsmedel, så får du egentligen bara mer lust på detta. Resultatet är ofta att viljestyrkan tar en paus, du ger till slut upp för frestelsen, och du äter mest sannolikt bara ännu mer av de ”dåliga” livsmedeln än vad du hade gjort i utgångspunkt.

Istället för att ge upp dina favoriter helt, se till att du har ett balanserat intag av fullkorn, magert protein, frukt och grönsaker.

3. Du blir superhungrig

Vi förknippar ofta en ”diet” med att vara hungrig. Och kanske till och med ett förbud mot vissa livsmedel. Du bestämmer dig för att inte äta, och så kan det vara att du tar igen allt mot slutet av kvällen: Du äter för mycket för att du har varit hungrig i så många timmar.

När du går hungrig för länge och på tom mage, så ökar chansen för att du överäter.

Prova att äta hälsosamma, små måltider genom hela dagen – och komplettera gärna med hälsosamma snacks.

Diett tilbakefall

4. DINA MÅL är OUPPNÅELIGA

Om du sätter orealistiska mål, är det större risk att du kommer misslyckas med hela projektet. Om du bestämmer dig att du ska gå ner 20 kilo på en månad, och därefter bara går ner 5 kilo – så kommer du känna dig besviken. 

Även om det i verkligheten är att gå ner 5 kilo är väldigt bra. 

Sätt realistiska mål på dig själv. Ett realistiskt mål är till exempel att gå ner 0,5 – 1 kilo i veckan. 

5. Återfall är en del av processen

Det är väldigt vanligt att uppleva återfall på vägen när du ska gå ner i vikt. Hemligheten är att inte låta återfallet komma i vägen. Det är helt normalt, och är en del av processen.

Var inte för sträng mot dig själv. Det är helt normalt att falla för enstaka frestelser.

Och skulle du bryta och äta ohälsosamma alternativ, så är det långt ifrån världens undergång. Gå bara tillbaka på rätt spår och fortsätt där du slutade.

6. Sabotörerna där ute

Kom ihåg att även fast du är långt in i ett viktminskningsprogram, så betyder det inte att alla omkring dig är det. Det kan vara lätt att frestas ifall dina vänner myser till det med pizza och öl. Inte minst att behöva stå över chokladen som efterrätt.

Ett tips är helt enkelt att be familj och vänner om att stötta dig, och undvika att äta mycket onyttigt när du är i närheten.

7. Skräpmat är inte en belöning

För många har det blivit vanligt att äta ohälsosam mat och snacks som belöning om vi ska fira något trevligt som har hänt. Du kan unna dig något gott då och då, men kom ihåg att det inte är så bra för ditt viktprogram om du gör detta till en vana.

Kanske kan du fira med pedikyr, massage eller nya kläder istället? Försök att göra något som inte nödvändigtvis innebär onödiga kalorier.

8. Gå inte all in

Även om det kan vara frestande att göra många nya förändringar för att lyckas snabbt, så kommer det sällan att löna sig på lång sikt.

Ko ihåg att det tar tid att ändra en vana. Det tar faktiskt i snitt 66 dagar att ändra en vana.

Börja med att äta lite extra grönt varje dag. Och lägg in lite extra aktivitet varje vecka. Se bara till så du inte ändrar allt på en gång.  

METABURN fungerar

Det finns även kosttillskott som kan hjälpa dig. MetaBurn innehåller 350 mg camellia sinesis som kan hjälpa med viktkontroll, förbränning och till att minska aptiten, i tillägg till 50 mg chili och 200 mg wakameextrakt. Wakame påverkar fettmetabolismen och kan även bidra till att minska aptiten. I tillägg så bidrar vitamin B3, B6 och B9 till normal energiomsättning.

Med MetaBurn i kroppen kommer du märka att det blir lättare att äta mindre, och svårare att gå upp i vikt.

Metaburn form #1

Prova Metaburn i 60 dagar

50% rabatt – endast 199:-

Du skickas vidare till ett förhandsfyllt beställningsformulär med information kopplat till ditt personnummer, där du läser mer om abonnemanget och villkoren innan du beställer. Du beställer ingenting nu.

Vad händer när du beställer?

I dag

Beställ enkelt och prova i 60 dagar till halva priset.

2-3 dagar

Snabb leverans. Fri frakt. Diskret försändelse.

30 dagar

Ge besked inom 30 dagar om du inte önskar få en ny leverans.

60 dagar

Du mottar ny leverans med 4 månaders förbrukning för 199:- per månad (totalt 796:-).

VAD HÄNDER NÄR DU BESTÄLLER?

Idag

Beställ enkelt och prova i 60 dagar till halva priset.

2-3 dagar

Snabb leverans. Fri frakt. Diskret försändelse.

30 dagar

Ge besked inom 30 dagar om du inte önskar få en ny leverans.

60 dagar

Du mottar ny leverans med 4 månaders förbrukning för 199:- per månad (totalt 796:-).