9 fakta om metabolism och fettförbränning

Tycker du att det är svårt att gå ner i vikt? Nyckeln till att lyckas gå ner i vikt kan vara så enkelt som att förstå hur din metabolism, även kallat ämnesomsättning eller förbränning, fungerar i verkligheten.

Vissa människor verkar aldrig gå upp i vikt. Oavsett vad de äter. Det kan tvärtom verka som att de fettrika kalorierna förbränner med den extra pizzaslicen.

Har de högre metabolism än oss andra? Och kan du öka metabolismen eller din förbränning?

För att ta reda på det, behöver vi förstå hur de kemiska processerna i vår kropp fungerar.

Låt oss kolla på 9 viktiga fakta om metabolism, och även hemligheten bakom naturlig viktnedgång. 

1. Det handlAr om BMR

Basal Metabolic Rate, som kallas för basalmetabolism eller basalförbränning på svenska, refererar till de kemiska processerna som pågår i kroppen – med andra ord hur mycket energi din kropp förbrukar varje dag för att hålla igång de olika kroppsprocesserna. Till exempel krävs det energi både för att andas, för att hjärtat ska slå och för att hålla kroppstemperaturen runt 37 grader Celsius hela tiden. 

BMR står för omkring 65-70 procent av din totala kaloriförbränning!

2. Mer muskler = HÖGRE metabolism

Jo mer muskelmassa du har, desto mer energi förbrukar kroppen. Viloförbränningen påverkas nämligen av två typer av vävnad: Fettvävnad och muskelvävnad. 

För varje kilo muskler du har, förbränner kroppen 13 kalorier, och motsvarande förbränner den bara 4,5 kalorier per kilo fett. Muskelmassan står alltså för 3x mer av kroppens naturliga förbränning. 

Muskler förbrukar generellt mycket mer energi än alla andra celler i kroppen.

Detta betyder att du kan öka din metabolism med hjälp av styrketräning. Om du till exempel kan lägga på dig 5 kilo muskler samtidigt som du går ner 5 kilo med fett, kommer det göra att din kropp förbränner mer än 40 kalorier extra per dygn.

Detta gäller när du befinner dig i vila. Du förbränner ännu mer vid fysisk aktivitet.

En studie publicerad i European Journal of Clinical Nutrition visade att deltagarna i snitt ökade basalmetabolismen med 5 procent efter nio månader med styrketräning.

Visste du att världens minsta fågel också har världens snabbaste metabolism?
Visste du att världens minsta fågel också har världens snabbaste metabolism?

3. Proteiner kan ÖkA METABOLISMEN

Visste du att kroppen också förbrukar energi när du ska smälta maten? Och av de tre makronäringsämnena kolhydrater, protein och fett, är det protein som kräver mest energi. 

Forskning visar att en kost som är rik på proteiner kan öka din metabolism med så mycket som 15 till 30 procent. Dessutom kommer en proteinrik kost även påverka muskelmassan positivt, och därmed också öka BMR. 

Bra källor till protein är kyckling och fisk, mejeriprodukter, bönor, linser och nötter.

4. MÄn har HÖGRE metabolism

Män behöver mer mat och energi än vad kvinnor gör. Detta beror delvis på att män har mer kroppsmassa, muskler och en högre nivå av testosteron, något som också påverkar förbränningen.

Studier visar att män i loppet av de första månaderna av en diet, kan gå ner mer än dubbelt så mycket som kvinnor.

Det kan vara värt att ha i bakhuvudet om du är kvinna och ska gå ner i vikt tillsammans med din man. Bli inte frustrerad om det går långsammare för dig jämfört med din partner, det betyder inte nödvändigtvis att du gör något fel.

5. Övergångsåldern kan minska metabolismen

Vår förbränning sjunker med åldern, du kommer till exempel förbränna färre kalorier när du är 60 än när du är 20. I själva verket minskar ämnesomsättningen redan från 18 års ålder.

När kvinnor når övergångsåldern, kan även metabolismen påverkas på grund av en lägre östrogennivå. Resultatet kan bli mer magfett, något som också påverkar metabolismen, visar forskning.

Dessutom kan muskelmassan också gå ner med åldern, och det har också en inverkan på basalförbränningen. 

En studie från 2015 visar att det bästa du kan göra om du är i övergångsåldern, är att kombinera kost och träning och att äta regelbundna och fiberrika måltider.  

6. Hälsorelaterade utmaningar

Metabolismen kan också påverkas av sjukdomar och vissa läkemedel, något som kan leda till metaboliska störningar:

  • Insulinresistens 
  • Obehandlad hypotyreos (låg metabolism)
  • Antidepressiva och blodtryckssänkande läkemedel 

Ta kontakt med din läkare om du tror att din låga förbränning beror på sjukdom eller läkemedel.

7. Vitamin D för immunsystemet

För att hålla kroppen frisk är det viktigt med ett bra immunförsvar. Vitamin D bidrar till immunsystemets normala funktion. Håll dig frisk och ha ett överskott till den extra promenaden eller träningsrundan – som återigen är bra för din förbränning.

8. Att skapa hälsosamma vanor 

Metabolismen påverkas alltså av en del olika faktorer. Det bästa du kan göra för att gå ner i vikt är att skapa hälsosamma vanor. Det visar en forskningsstudie som finns i National Weight Control Registry, som omfattar personer som har gått ner minst 13,6 kilo och hållt den vikten i minst ett år. 

Studien omfattar mer än 10 000 deltagare och är den största studien som har gjorts på viktminskning.

Kännetecknet bland de som lyckas är att de väger sig en gång i veckan, tränar regelbundet och med varierande intensitet. De begränsar kaloriinntaget och håller sig borta från mat med mycket fett, samt tar hänsyn till storleken på portionerna

Dessutom är även vitaminer och mineraler viktigt för normal metabolism, då de tillför kroppen ämnen som den inte själv kan skapa. Vitaminer och mineraler ingår i det vi anser vara en hälsosam kost.

9. Funfact: Kolibrien har superfÖrbRÄnning!

Kolibrien är världens minsta fågel och väger inte mer än 4,5 gram. Den lilla fågeln har lockat forskare runt om i världen på grund av dess höga metabolism. Kolibrien har nämligen den snabbaste förbränningen i hela djurriket.

Fågeln har ett vingslag på 60 till 80 slag per sekund och en toppfart på 150 km/h. Den kan flyga både bakåt och i sidled, rakt upp eller ner och till och med upp och ner.

hÅLL VIKTEN NERE med MetaBurn

MetaBurn kommer kanske inte ge dig samma förbränning som kolibrien, men den kan sätta fart på förbränningen och göra det enklare för dig att hålla vikten stabil. 

I MetaBurn hittar du till exempel de viktigaste ingredienserna: 100 μg krom, 350 mg grönt te (camellia sinesis), 50 mg chili och 200 mg wakameextrakt. Wakame kan bidra till att påverka fettmetabolismen och till att minska aptiten. I tillägg bidrar vitamin B3, B6 och B9 till normal energiomsättning.

Med MetaBurn i kroppen kommer du märka att det blir enklare att äta mindre, och svårare att gå upp i vikt 

Metaburn form #1

Prova Metaburn i 60 dagar

50% rabatt – endast 199:-

Du skickas vidare till ett förhandsfyllt beställningsformulär med information kopplat till ditt personnummer, där du läser mer om abonnemanget och villkoren innan du beställer. Du beställer ingenting nu.

Vad händer när du beställer?

I dag

Beställ enkelt och prova i 60 dagar till halva priset.

2-3 dagar

Snabb leverans. Fri frakt. Diskret försändelse.

30 dagar

Ge besked inom 30 dagar om du inte önskar få en ny leverans.

60 dagar

Du mottar ny leverans med 4 månaders förbrukning för 199:- per månad (totalt 796:-).

VAD HÄNDER NÄR DU BESTÄLLER?

Idag

Beställ enkelt och prova i 60 dagar till halva priset.

2-3 dagar

Snabb leverans. Fri frakt. Diskret försändelse.

30 dagar

Ge besked inom 30 dagar om du inte önskar få en ny leverans.

60 dagar

Du mottar ny leverans med 4 månaders förbrukning för 199:- per månad (totalt 796:-).