Din totala guide utav jojobantning

Jojobantning innebär att du går ner i vikt, men lika snabbt går upp igen. Detta mönster upprepas ofta flera gånger. Det kan vara skadligt för din hälsa, men med rätt kost och några enkla livsstilsändringar kan du bryta dig ur cirkeln.

Det är lätt att bli frestad av snabba dieter som lovar viktminskning på en gång. Keto, paleo, lågkolhydrat och atkinsdieten, bara för att nämna några.

Något som är gemensamt för dessa superdieter är att du går ner i vikt snabbt, men då har du säkert märkt hur svårt det är att behålla den nya vikten?

Den här guiden hjälper dig en gång för alla ur jojobantningen. Få råden som håller kilona borta från kroppen, även på lång sikt! Det här är nämligen enklare än vad du tror.

Vad är jojobantning?

Jojobantning innebär att du snabbt går ner i vikt, men då med hjälp av kortsiktiga dieter. Utmaningen är att vi oftast någon gång slutar hålla fast vid den strikta dieten, och då kommer kilona oundvikligen tillbaka igen.

Forskning visar att hela 80% av de som går ner rejält i vikt, kommer gå upp i vikt igen inom ett år.

Men så ska man inte dra alla bantningsmetoder över en kam. Det finns undantag, och ett av dem är bantningsmetoden som kallas för periodisk fasta.

Den kan du läsa mer om här: Allt om att fasta – därför vill ”alla” fasta

Därför rasar du i vikt, men går snabbt upp igen

Vi kallar ofta bantningsmetoder som keto, paleo, lågkolhydrat och atkinsdieten för effektiva dieter, eftersom viktnedgången går snabbt. Det som kännetecknar dessa är att vi begränsar mängden kalorier, eller undviker vissa matkategorier.

När kroppen får för lite energi, går den in i ett slags överlevnadsläge. Kroppen frisätter hormoner som gör att du känner dig mer hungrig och samtidigt ökar fettinlagringen – det vill säga det rena receptet för viktuppgång.

Problemet med kortsiktiga dieter är att de ofta inte ger dig formeln för att hålla vikten nere på lång sikt:

 • Regelbunden motion
 • Hälsosam kost
 • Mindre stress

Studier visar att du har 50% mindre chans för att gå upp i vikt igen, om du lyckas undvika jojobantning det första året.

De som istället går igenom jojobantning, går upp i vikt redan under första året.

En möjlig förklaring till detta är att de som lyckas hålla vikten i ett år, också har använt de bästa strategierna för att behålla en långsiktig viktnedgång.

Så vad är egentligen dessa strategier? 

Flera strategier kan hjälpa dig undvika jojobantning.
Det finns flera strategier för att behålla en långsiktig viktnedgång och undvika jojobantning.

1. Undvik snabba eller kortvariga lösningar

När vikten hela tiden visar att ditt BMI är för högt är det förståeligt att du vill gå ner i vikt – och ofta snabbt. Men vår kropp är inte gjord så att du kan bli av med extrakilon bara genom att knäppa med fingrarna.

Här kan du enkelt räkna ut ditt BMI!

Går man för snabbt ner i vikt finns risken att kroppen inte kan anpassa sig till den nya vikten. Man går ofta upp i vikt lika snabbt igen, och vikten blir ofta ännu högre än vad den var från början!

Det är detta vi kallar för jojobantning.

En rekommendation är därför istället att minska ditt kaloriintag sakta (500-1000 kcal mindre per dag) samtidigt som du lägger till fysisk aktivitet i din kalender (till exempel snabb promenad 30-60 minuter/dag). Detta kommer att bidra till en bra viktnedgång, viktstabilitet, bättre livskvalitet och förebygga framtida sjukdomar.

Det rekommenderas inte att gå ner mer än ½ – 1 kg per vecka.

Kanske tycker du att den “långsamma” metoden inte ger dig tillräckligt med motivation, du vill ju gärna gå ner i vikt SNABBT. Men på så sätt hjälper du din kropp att anpassa sig till den nya vikten OCH du lägger till nya, hälsosammare vanor. Detta är viktigt för att undvika jojobantning.

2. Gör en hälsosam och sammansatt meny

De flesta av oss vet vad som är hälsosamt och vad som inte är hälsosamt. Det är vanligtvis inte där skon klämmer för de flesta av oss. Problemet är att vi inte kan hålla oss till det vi helst ska äta mer av.

Bestäm dig för att hålla dig till en hälsosam kostplan, det vill säga att begränsa mat med tillsatta eller konstgjorda sockerarter, sockerhaltiga drycker och livsmedel med högt innehåll av transfetter eller mättade fetter, såsom stekt mat och rött kött.

Det betyder INTE att du ska utesluta kolhydrater eller fett helt och hållet.

Frukt och grönsaker är fulla av komplexa kolhydrater, och ger oss massor av energi. Livsmedel som fisk, nötter och olivolja ger oss hälsosamma eller omättade fetter.

Studier tyder på att det är bättre att fokusera på kvaliteten på det du äter. Med andra ord rätt balans mellan kolhydrater, proteiner och nyttiga fetter. Detta snarare än att begränsa vissa livsmedelsgrupper helt.

Till exempel så rekommenderar svenska Folkhälsomyndigheten att du inkluderar en kost som är rik på frukt, grönsaker, fullkorn, fisk och produkter med nyttiga matfetter.

Ät mer av detta:

 • Grönsaker
 • Frukt
 • Bär
 • Fisk och skaldjur

Ät mindre av detta:

 • Rött kött och köttprodukter
 • Salt och matvaror med mycket salt
 • Socker, läsk, saft och godis

Välj dessa matvaror:

 • Grova kornprodukter istället för fina korn
 • Olja och mjukt margarin istället för smör
 • Magra mejeriprodukter istället för feta
 • Vatten istället för saft och läsk

Då får du i dig de näringsämnen som du behöver, i tillägg till att en balanserad kost ger dig en längre mättnadskänsla. Det gör det lättare att hålla en hälsosam och stabil vikt och undvika jojobantning.

3. Osäker på hur du ska starta?

En bra start kan vara att involvera en dietist.

Viktnedgång kan vara svårt, speciellt när det gäller att bryta jojobantningen. Sök hjälp om det är det du behöver. Då kan du få stöttning och bra information om kost.

En dietist kan hjälpa dig att utveckla en realistisk plan för hur du ska lyckas med att nå ditt viktmål.

jojo-slanking

4. Träna regelbundet

Fysisk aktivitet förbränner inte bara oönskade kalorier, det är också viktigt för en god hälsa. Att minska på kalorier kan leda till viktnedgång, men om du samtidigt lyckas att kombinera en hälsosam kost med träning, är chansen större att du kommer att kunna behålla den nya vikten och undvika jojobantning.

Om du tycker att det är svårt att komma igång med träningen, vad sägs om att skaffa en personlig tränare? Då får du en skräddarsydd plan som är anpassad efter dig och dina mål.

En personlig tränare kan också göra det lättare att hålla sig till den nya träningsplanen.

5. Få tillräckligt med vila och sömn

Vi behöver både vila och sömn för att kunna göra bra och hälsosamma val (det är lättare att falla för frestelser som choklad och snacks efter en dålig natt). Men det är inte bara extra kalorier på grund av för lite sömn som kan orsaka viktuppgång:

Sömnbrist påverkar våra hormoner. Vissa av hormonerna styr hungerkänslan, medan andra styr mättnadskänslan. När du inte får tillräckligt med sömn blir det en obalans mellan dessa hormoner, och det kan i sig leda till att du går upp i vikt.

Forskning visar alltså att tillräckligt med god sömn och vila kan bidra till att förebygga fetma.  

6. Ta kontroll över stressen i ditt liv

Vi alla hanterar stress olika. Vissa människor tar till med mat under perioder med mycket stress. Det finns för närvarande ingen forskning om stress och jojobantning, men att hitta sätt att minska stressnivåerna kan hjälpa till att hålla huvudet klart.

Därmed är chansen mindre att du äter för mycket eller gör dåliga val som sätter käppar i hjulet för viktmålet.

Om du märker av att du kämpar med stress, kan du söka stöd från vänner, familj eller vårdpersonal, för att lära dig stressreducerande tekniker.

7. Fokusera hellre på en hälsosam och långsiktig viktnedgång

Nu har vi sett på hur du kan lyckas med att gå ner i vikt på lång sikt, och en gång för alla undvika jojobantning. Vi har gått igenom hur fysisk aktivitet i vardagen och att äta hälsosamt kan hjälpa dig att undvika jojobantning. För vissa kan ett kosttillskott vara hjälpsamt för att nå sitt viktmål snabbare.

MetaBurn innehåller bland annat 350 mg camellia sinensis kan bidra till att hjälpa med viktkontroll, förbränning och till att minska aptiten.

Dessutom innehåller MetaBurn 50 mg chilli och 200 mg wakameextrakt. Wakame kan bidra till att påverka fettmetabolismen och till att minska aptiten. Dessutom bidrar vitamin B3, B6 och B9 till normal energiomsättning. Krom bidrar till att upprätthålla en normal blodsockernivå, som kan ha en effekt på sötsuget. 

Lycka till med att nå ditt viktmål. Och kom ihåg att en viktnedgång på ½ – 1 kg i veckan är mer än tillräckligt!

Metaburn form #1

Prova Metaburn i 60 dagar

50% rabatt – endast 199:-

Du skickas vidare till ett förhandsfyllt beställningsformulär med information kopplat till ditt personnummer, där du läser mer om abonnemanget och villkoren innan du beställer. Du beställer ingenting nu.

Vad händer när du beställer?

I dag

Beställ enkelt och prova i 60 dagar till halva priset.

2-3 dagar

Snabb leverans. Fri frakt. Diskret försändelse.

30 dagar

Ge besked inom 30 dagar om du inte önskar få en ny leverans.

60 dagar

Du mottar ny leverans med 4 månaders förbrukning för 199:- per månad (totalt 796:-).

VAD HÄNDER NÄR DU BESTÄLLER?

Idag

Beställ enkelt och prova i 60 dagar till halva priset.

2-3 dagar

Snabb leverans. Fri frakt. Diskret försändelse.

30 dagar

Ge besked inom 30 dagar om du inte önskar få en ny leverans.

60 dagar

Du mottar ny leverans med 4 månaders förbrukning för 199:- per månad (totalt 796:-).