En guide till periodisk fasta med 16:8 dieten

Det är många som hakar på trenden med periodisk fasta där man ska fasta i 16 timmar och äta under ett spann på åtta timmar. Detta är kanske inte så överraskande, då denna diet bidrar till viktnedgång och kan minska risken för diabetes typ 2.

När du äter sätter du igång krävande processer i kroppens matsmältningssystem. En hypotes är att om du låter kroppen vara fri från att hantera mat under en tidsperiod, kommer den ha större möjlighet att städa upp och underhålla kroppen.

Så vad går denna diet – även kallat intermittent fasta eller periodisk fasta – egentligen ut på?

Fasta i 16 timmar

Som namnet på dieten anger, handlar det om att du ska äta inom ett åttatimmarspann och fasta de resterande 16 timmarna varje dag.  

Detta sätt att förbränna fett skiljer sig ganska mycket från andra dieter, eftersom du inte behöver tänka på kalorier på samma sätt eller bry dig om att maten ska vara låg på kolhydrater.

Vissa skulle hävda att denna metod fungerar så bra eftersom den följer kroppens egen dygnsrytm.

Slut på nattmat

16:8 dieten går ut på att du inte ska äta när din ämnesomsättning är låg. 

Som känt minskar metabolismen eller ämnesomsättningen mot kvällen och natten. Vad som händer då är att glukos rör sig långsammare från blodet och in i cellerna än under dagen.

På morgonen är glukostoleransen hög eftersom kolhydratlagren är lägre efter en natt med fasta. Ju senare under dagen du äter, desto värre hanterar din kropp glukos.

Detta tar 16:8 dieten hänsyn till. 

De flesta som väljer denna metod avstår från att äta på natten och många skippar morgonens första måltid. Istället väljer de att konsumera stora måltider mitt på dagen. På så sätt kan man anpassa ätandet till kroppens ämnesomsättning.

Flexibel metod

Det är fortfarande bäst att undvika mat 2-3 timmar innan du lägger dig.

Du kan i praktiken lägga åttatimmarsspannet till när som helst på dygnet. Det gör metoden relativt enkel att följa. 

Du kan äta när som helst under dessa 8 timmar. Men en bra idé kan vara att äta regelbundet, detta för att förhindra att blodsockret sjunker och att du blir mycket hungrig, vilket kan leda till överätande.

Om du önskar en lite mer avslappnande variant, kan du försöka med 16:8 dieten två dagar i veckan. Hela konceptet med denna metoden är att du kan göra den periodiskt. Du behöver alltså inte fasta hela tiden.  

Kan du äta vad som helst?

I grund och botten, ja. Men om du önskar att gå ner i vikt, kan det vara bra att äta hälsosamt och undvika för många snabba kolhydrater. För mycket ohälsosam mat kommer att få dig att gå upp i vikt ändå.

Detta bör du äta mer av:

  • Frukt: Äpplen, bananer, bär, apelsiner, persikor, päron osv.
  • Grönsaker: Broccoli, blomkål, gurka, bladgrönsaker, tomater osv.
  • Fullkorn: Quinoa, ris, havre, korn, bovete, etc.
  • Sunda fetter: Olivolja, avocado och kokosolja
  • Källor till protein: Kött, kyckling, fisk, baljväxter, ägg, nötter, frön, etc.

Frukt, grönt och fullkorn innehåller mycket fiber, så att du blir mätt och belåten. Sunda fetter och proteiner bidrar dessutom till att ge dig en bra mättnadskänsla.

16:8 dietten tillater inntak av kaffe og te i de 16 timene du faster.

När du fastar är det bra att dricka vatten regelbundet under dagen. Vatten fyller dessutom upp magen och du kommer känna dig mindre hungrig.

Periodisk fasta med 16:8 dieten tillåter intag av kaffe och te under de 16 timmarna som du fastar. Det är viktigt att konsumera vatten regelbundet för att inte bli uttorkad. 

6 hälsofördelar med periodisk fasta

  • Viktminskning: Periodisk fasta kan hjälpa dig att gå ner i vikt utan att du behöver räkna kalorier. 
  • Insulinresistens: Fasta hjälper till att sänka blodsockret, vilket kan förhindra diabetes typ 2. 
  • Inflammationer: Vissa studier visar att periodisk fasta minskar inflammation och förbättrar kroniska inflammatoriska sjukdomar.
  • Hjärthälsa: Periodisk fasta kan minska dåligt LDL-kolesterol och minska triglyceridnivåerna i blodet (anses vara en riskfaktor för hjärt-kärlsjukdom).
  • Effekt på hjärnan: Fasta kan öka hjärnhormonet BDNF, vilket är av stor betydelse för korttidsminnet. Dessa hjälper också till att öka tillväxten av nya nervceller.

Väldigt populär

Periodisk fasta har blivit väldigt populärt de senaste åren, speciellt bland de som önskar att gå ner i vikt och förbränna fett. En annan känd diet med periodisk fasta är 5:2 dieten. Då äter du i princip vad du vill i 5 dagar, och minskar kaloriintaget (till 500 kalorier) 2 dagar i veckan.

Periodisk fasta är ett mer flexibelt sätt att gå ner i vikt på jämfört med strikta dieter där du räknar kalorier.

Blir jag inte väldigt hungrig?

I den inledande fasen av periodisk fasta med 16:8 dieten kommer du troligen att märka hungerkänslor. Vissa människor märker att känslan av hunger kommer i vågor. Det är dock vanligt att när du har fastat under en längre period kommer du också att känna dig mindre hungrig och ha mindre sug efter sötsaker.

Prova metaburn för att dämpa sötsuget

En sak som kan vara utmanande när du ska börja med 16:8 dieten, är sötsuget som gärna kommer. Du kan känna dig sugen på något sött eller på snabba kolhydrater. Då kan det vara bra att ta ett kosttillskott som innehåller krom. MetaBurn innehåller i tillägg till krom även grönt te, chili och wakameextrakt. Krom bidrar till normal omsättning av makronäringsämnen och bidrar till att upprätthålla en normal blodsockernivå, som kan ha effekt på sötuget. 

Lycka till med den periodiska fastan!

Metaburn form #1

Prova Metaburn i 60 dagar

50% rabatt – endast 199:-

Du skickas vidare till ett förhandsfyllt beställningsformulär med information kopplat till ditt personnummer, där du läser mer om abonnemanget och villkoren innan du beställer. Du beställer ingenting nu.

Vad händer när du beställer?

I dag

Beställ enkelt och prova i 60 dagar till halva priset.

2-3 dagar

Snabb leverans. Fri frakt. Diskret försändelse.

30 dagar

Ge besked inom 30 dagar om du inte önskar få en ny leverans.

60 dagar

Du mottar ny leverans med 4 månaders förbrukning för 199:- per månad (totalt 796:-).

VAD HÄNDER NÄR DU BESTÄLLER?

Idag

Beställ enkelt och prova i 60 dagar till halva priset.

2-3 dagar

Snabb leverans. Fri frakt. Diskret försändelse.

30 dagar

Ge besked inom 30 dagar om du inte önskar få en ny leverans.

60 dagar

Du mottar ny leverans med 4 månaders förbrukning för 199:- per månad (totalt 796:-).

Källor:

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMra1905136
https://www.healthline.com/nutrition/intermittent-fasting-guide#weight-loss 
https://www.kk.no/helse/perioder-med-faste-kan-ha-mange-ukjente-helsefordeler/70511206