Nattmat – Allt om mat sent på kvällen

Vi varnas ofta om att äta strax före sänggåendet och att äta nattmat eftersom ämnesomsättningen saktar ner när vi sover. Det kan leda till att osmälta kalorier lagras som fett. Stämmer det att du går upp i vikt? Och vad bör du äta som nattmat?

Du kanske bekymrar dig för att gå upp i vikt om du äter efter en bestämd tidspunkt. Det är vanligt att säga att man inte ska äta efter klockan 20.00. Men i verkligheten är det mycket viktigare vad du äter, än när du äter maten. 

Låt oss kolla på kopplingen mellan att äta sent och viktöktning, och vad du kan äta för att undvika det.

När bör den sista måltiden vara? 

Några forskare vill påstå att genom att man äter nattmat så störs dygnrytmen. Kroppen behöver veta när den ska sova, äta och när vi ska vara vakna. Enligt dygnsrytmen bör vi därför vila och inte äta på natten.

Men flera studier visar att det inte finns en klar koppling mellan att äta sent på kvällen och övervikt. 

Detta gällde till exempel en studie med 1600 brittiska barn, där man såg att de som åt efter klockan 20.00, åt inte nödvändigtvis fler kalorier i loppet av ett dygn. Därmed gick de inte heller upp i vikt.

De som äter sent, äter mer?

En studie med 52 vuxna visade dock motsatsen: De som åt sen nattmat, fick i snitt i sig fler kalorier i loppet av dygnet och det kunde över tid leda till viktökning.

Detta stöds också av en forskningsrapport med 59 vuxna, där de som åt precis innan läggdags, generellt åt mer i loppet av dagen. I ett annat försök såg man att de som åt nattmat, alltså mellan klockan 23.00 och 05.00, i snitt åt 500 kalorier mer än de som endast åt på dagen. Över tid så gick de som åt sent upp 4,5 kilo.

Det totala kaloriinntaget ser alltså ut att vara viktigare än att du äter på kvällen eller får i dig nattmat. 

Maten du bör undvika 

Forskningen visar inte bara att de som äter sent, också äter mer i loppet av dagen, men de gör också sämre val när det kommer till mat. 

De som äter sent på kvällen vänder sig oftare till ohälsosamma och kaloririka livsmedel med lite näringsvärde, som chips, glass och läsk. 

Orsaken är ofta att de osunda alternativen är mer lättillgängliga. 

Dessutom är det många som kopplar känslor till mat och äter sen nattmat på grund av stress, oro, rastlöshet eller sorg.

Om du känner att du blir hungrig sent på kvällen, så kan du försöka med några nyttiga alternativ som nattmat för att dämpa hungern:

Sunt kvällsmys

  1. Popcorn: Både gott och sunt och ett bättre alternativ än chips. 
  2. Avokado: Du är kanske van med att ha avokado på brödskivan, men skippa brödet och njut av avokadon som den är, till exempel med lite havssalt och peppar. 
  3. Bananer: Denna frukten innehåller mycket kalium och magnesium och är naturligt avslappnande. Perfekt innan du ska lägga dig. Det höga innehållet av kolhydrater kommer göra dig mindre hungrig och du kommer ha lättare att somna. 
  4. Grekisk yoghurt: En skål med grekisk yoghurt innehåller lite socker, men mycket proteiner. Du kan också blanda den med banan för att få den muskelavslappnande effekten. 
  5. Mörk choklad: Det låter kanske lite fel att äta choklad sent på kvällen eller som nattmat, men om du väljer en choklad med minst 70% kakao i så får du i dig mindre socker än vanlig mjölkchoklad – och den är full av bra antioxidanter. 
  6. Müsli: En liten skål med müsli består av mycket fiber och kan ge dig en bra mättnadskänsla. Granola innehåller lite fett, och har mycket fiber. 
  7. Hummus: Kombinera morötter med hummus som snacks. Hummus är full med proteiner. 
  8. Blåbär: En kopp blåbär består av mycket fiber, vitaminer och antioxidanter och smakar dessutom väldigt gott! Kombinera gärna med grekisk yoghurt eller müsli. Perfekt efter klockan 20.00. 
Popcorn är ett hälsosammare alternativ till kvällsmyset och den onyttiga nattmaten.
Popcorn är ett hälsosammare alternativ till kvällsmyset och den onyttiga nattmaten.

Det totala energiintaget är viktigast 

I slutändan är det alltså det totala kaloriintaget som påverkar din vikt. Du kan också reglera din aptit på flera olika sätt. 

Forskning visar till exempel att du genom att få i dig en god frukost med mycket kalorier, kan hålla dig mätt länge och du kommer ha mindre sug efter mat sent på kvällen eller nattmat. 

De som åt en frukost med 600 kalorier, hade minskad aptit och mindre cravings under dagen jämfört med de som bara åt 300 kalorier till frukost. Speciellt såg man att suget efter sötsaker var mindre.

Det kan också vara bra att äta lite och ofta, och undvika det som kallas tunga måltider några timmar innan du ska lägga dig. Enkla forskningsrapporter visar att äta ofta bidrar till att styra din aptit och minska på hungerkänslan under dagen.

Tänk därför på när du äter och hur ofta du bör äta för att minska ditt totala kaloriintag. 

Äta efter klockan 20.00?

Enligt forskningen spelar det alltså ingen roll när du äter, det viktigaste är att du inte överskrider ditt totala kaloribehov. 

Slutsatsen är dock att de som äter mycket nattmat, gör sämre matval och får i sig fler kalorier totalt sett, något som kan leda till viktökning. 

Det kan vara bra att starta dagen med en sund och näringsrik frukost med mycket kalorier, för att undvika suget efter att äta sent. 

Starta dagen med MetaBurn

Om du tar MetaBurn tillsammans med frukosten, får du i dig bland annat krom som kan bidra till att upprätthålla normal blodsockernivå, vilket kan ha effekt på sötsuget. Den innehåller också bland annat 200 mg wakameextrakt och 350 mg camellia sinesis. Wakame och camellia sinensis kan hjälpa till med viktkontroll, förbränning och till att minska aptiten. Vitamin B3, B6 och B9 bidrar till normal energiomsättning.

Med MetaBurn kommer du märka att det blir enklare att äta hälsosamt under hela dagen. 

Metaburn form #1

Prova Metaburn i 60 dagar

50% rabatt – endast 199:-

Du skickas vidare till ett förhandsfyllt beställningsformulär med information kopplat till ditt personnummer, där du läser mer om abonnemanget och villkoren innan du beställer. Du beställer ingenting nu.

Vad händer när du beställer?

I dag

Beställ enkelt och prova i 60 dagar till halva priset.

2-3 dagar

Snabb leverans. Fri frakt. Diskret försändelse.

30 dagar

Ge besked inom 30 dagar om du inte önskar få en ny leverans.

60 dagar

Du mottar ny leverans med 4 månaders förbrukning för 199:- per månad (totalt 796:-).

VAD HÄNDER NÄR DU BESTÄLLER?

Idag

Beställ enkelt och prova i 60 dagar till halva priset.

2-3 dagar

Snabb leverans. Fri frakt. Diskret försändelse.

30 dagar

Ge besked inom 30 dagar om du inte önskar få en ny leverans.

60 dagar

Du mottar ny leverans med 4 månaders förbrukning för 199:- per månad (totalt 796:-).