Så behåller du vikten efter viktnedgången

Grattis! Äntligen har du nått ditt viktmål. Du är strålande nöjd med siffran som lyser från badrumsvågen, så hur ska du klara av att stanna där? Här får du 7 bra tips för att hålla dig smal även inom överskådlig framtid.

Först och främst: Var stolt över dig själv som äntligen har klarat det. Siffror från Lifestrong.com visar att endast 20% av alla människor som försöker gå ner i vikt lyckas med sitt projekt.

Vi ska inte förstöra den goda känslan du känner just nu, men tyvärr visar ett antal studier att det är lätt att komma upp lika snabbt igen efter viktnedgången, och det är inte ovanligt att gå upp mer än vad du vägde i utgångspunkt.

Men om du följer tipsen i denna artikeln, så lovar vi att det blir enklare för dig att behålla det nya midjemåttet – även under de kommande åren.

Dystra studier

En studie visar att endast 12 % av deltagarna lyckades hålla sig inom 75 % av viktnedgången tre år senare, medan så många som 40 % faktiskt gick upp mer än vad de hade lyckats gå ner.

En annan studie på kvinnor som hade följt ett viktprogram i 6 månader, gick upp i snitt 3,6 kilo mer i loppet av de 5 kommande åren.

Med andra ord dystra spådomar för oss som precis lyckats gå ner i vikt och vill stanna där.

Framför allt verkar det vara svårare att behålla vikten om du följer en diet med högt innehåll av enkelomättade fetter.

Nedan ser vi på 7 tips för att behålla vikten, även efter att du har gått ner. 

1. Skapa en ny rutin

Att gå ner i vikt bör vara ett långsiktigt projekt, och du bör ta reda på vad som fungerar bäst för dig. Kanske tycker du att det är lättare ifall du skriver ner vad du äter och vad du har gjort för fysisk aktivitet?

Om du hittills har vant dig att väga din mat eller räkna kalorier bör du fortsätta med denna rutin för att lyckas i längden. Det gör det mycket lättare att hålla koll på portionerna.

Ett annat tips är att alliera sig med en träningskompis eller två, så att ni kan ge varandra likvärdigt stöd i framtiden. Gör det till en överenskommelse om att uppmuntra varandra, det kan vara att dela läckra och hälsosamma recept eller resa bort på en weekend tillsammans.

Studier visar nämligen att genom att få stöd från en grupp människor med samma mål som dig, ökar chansen för att lyckas.

2. Ditt förhållande till mat

Det är inte ovanligt att äta när du känner dig stressad, arg eller ledsen. Eller brukar du kanske fira med extra mycket mat när du är glad?

Forskning visar att de som lyckas med att gå ner i vikt över tid, är mindre benägna till att äta som ett svar på dina känslor.

Lär dig hur du bättre hanterar dina känslor, istället för att ersätta dem med mat. Bra tips är att testa meditation, träning eller att prata med en god vän.

spise bort følelser
EMOTIONELLT ÄTANDE?

3. Öka din NEAT

NEAT är en förkortning på Non Exercise Activity Thermogenesis. Med andra ord är det all den energin du förbrukar när du inte tränar, äter eller sover. Det är en term för all spontan rörelse man gör under dagen. 

Och det positiva är att du kan öka din NEAT.

Här är några exempel:

  • Res dig upp från kontorstolen och rör dig i 5 minuter varje timme
  • Skaffa dig ett sänk-/höjbord och utför arbetsuppgifterna stående
  • Ta trapporna istället för att ta hissen
  • Ta en paus under dagen med korta promenader
  • Vad sägs om att gå till butiken om du brukar beställa mat till dörren? Du förbränner extra kalorier på promenaden – inte minst om du lyfter hem tunga påsar
  • Om det behövs, byt ut städhjälpen mot den långa kvasten och gör lite hushållsarbete för att öka ditt NEAT

Din NEAT kan vara upp till 500 extra kalorier per dag. Och när vi vet att ett kilo kroppsmassa består av 7000 kalorier betyder det att en person med hög NEAT kan gå ner så mycket som 0,5 kilo i veckan på bara normala rörelser!

4. Öva på mindful eating

Brukar du äta snabbt eller allra helst på språng?

Att träna på mindful eller medvetet ätande innebär att äta från ett ställe utan distraktioner, att ta sig god tid till att tugga och äta långsamt. Du kommer lägga märke till att du äter mindre och även ökar mättnadskänslan. 

Ät när du känner dig hungrig, stoppa när du är mätt.

Ta dig tid att känna både lukten och konsistensen av det du äter.

Tips: Lägg gärna på mat som tar lång tid att tugga på tallriken, som hela frukter och grönsaker. 

5. Få tillräckligt med sömn

En god natts sömn är nyckeln till viktkontroll. Om du sover dåligt är det större chans för att du tar sämre val i matväg, och att du får mindre motion.

En färsk studie från februari 2022 visar att överviktiga som sov runt 6 ½ timme per natt, klarade att minska sitt dagliga kaloriintag med hela 270 kalorier när de började att sova 8 ½ timme varje natt.

6. Tillåt dig själv att fuska

Det är tillåtet att fuska ibland. Kanske tog du en extra bit brownie efter lunch, eller unnade dig en glass efter en lång dag på jobbet.

Det är helt okej. Mat ska vara ett nöje, och det måste vara tillåtet att unna sig något då och då.

Kom ihåg att det är det du äter 80-90% av tiden som betyder mest. 

7. BONUSTIPS!

Om du följer tipsen ovan, ökar du chansen för att upprätthålla vikten. Dessutom kan ett kosttillskott som Metaburn vara till hjälp när du önskar att behålla den nya siffran på badrumsvågen.

Metaburn är ett kosttillskott som innehåller bland annat 350 mg camellia sinensis som kan bidra till att minska aptiten. Produkten innehåller även 50 mg chili och 200 mg wakameextrakt. Även wakame kan bidra till att påverka fettmetabolismen och minska aptiten. Krom kan dessutom bidra till att upprätthålla en normal blodsockernivå.

Lycka till!

Metaburn form #1

Prova Metaburn i 60 dagar

50% rabatt – endast 199:-

Du skickas vidare till ett förhandsfyllt beställningsformulär med information kopplat till ditt personnummer, där du läser mer om abonnemanget och villkoren innan du beställer. Du beställer ingenting nu.

Vad händer när du beställer?

I dag

Beställ enkelt och prova i 60 dagar till halva priset.

2-3 dagar

Snabb leverans. Fri frakt. Diskret försändelse.

30 dagar

Ge besked inom 30 dagar om du inte önskar få en ny leverans.

60 dagar

Du mottar ny leverans med 4 månaders förbrukning för 199:- per månad (totalt 796:-).

VAD HÄNDER NÄR DU BESTÄLLER?

Idag

Beställ enkelt och prova i 60 dagar till halva priset.

2-3 dagar

Snabb leverans. Fri frakt. Diskret försändelse.

30 dagar

Ge besked inom 30 dagar om du inte önskar få en ny leverans.

60 dagar

Du mottar ny leverans med 4 månaders förbrukning för 199:- per månad (totalt 796:-).

Källor: