Så verkar krom på ditt blodsocker

Sugen på choklad? Alltid redo för kakor? Många har ett nästan ostoppbart sötsug och ständiga “cravings”. Men det kan faktiskt vara något helt annat du egentligen har sug efter.

I denna artikeln undersöker vi nämligen sambandet mellan krom och sötsug – och hur du kan minska det irriterande sockersuget genom att stabilisera ditt blodsocker.

Men fÖrst: VARFÖR får du sÖtsug?

Det finns många anledningar till att kroppen börjar hungra efter sötsaker. Kanske äter du helt enkelt för lite, eller är för ostrukturerad. Kanske sover du dåligt. Många upplever också sötsug i samband med mens, och när de känner sig nere och har en dålig dag.

Men den viktigsta fysiska orsaken till att kroppen får lust på något sött, är snabba ändringar i blodsockret

Detta händer vanligtvis när vi äter mat med ett högt glykemiskt index. Detta är ofta matvaror med mycket kolhydrater och stärkelse, som snabbt bryts ner i blodet till en sockerform som heter glukos. 

Detta gör i sin tur att blodsockret stiger snabbt för att sedan sjunka som en sten. Ofta så mycket att din kropp tolkar din blodsockernivå som farligt låg, och skickar starka signaler att ”nu måste du få i dig något sött!”

Glykemiskt index (GI) är alltså ett bra mått på boldsockerhöjningen för en matvara eller en måltid. Högt GI är inte särskilt bra för din blodsockerbalans, men väljer du mat med lågt GI är sannolikheten god för att blodsockret håller sig mer stabilt.

OCH VAD har krom med sÖtt Att GÖRA?

Krom är ett grundämne och en mineral, och vi vet inte exakt vilken funktion den har i kroppen. Men efter att ha ätit sockerrik mat får du alltid en högre koncentration av insulin och krom i blodet.

Detta tyder på att krom spelar en viktig roll i cellernas sockerupptag.

Insulin är hormonet som transporterar socker från blodet och in i kroppens muskel- och fettceller, och krom fungerar alltså som ett hjälpmedel till insulinet i denna funktionen. 

Det betyder att krom hjälper till att hålla ditt blodsocker stabilt. Och som vi nu har lärt oss: Stabilt blodsocker kan betyda mindre söt- och sockersug. Krom är en liten men viktig allierad för normala blodsockernivåer.

Mat med høy glukemisk indeks
Bröd, pasta och ris är alla matvaror med högt glykemiskt index.

Var kan jag hitta krom då?

Kroppen behöver faktiskt minst 50 milligram krom om dagen, men lyckligtvis finns detta mineral naturligt i en mängd råvaror som kött, inälvor, nötter, mandel, torkade aprikoser, svamp, broccoli, fullkorn, öljäst och skaldjur. 

Men det är bra att vara medveten om att det är svårare att ta upp krom från grönsaker än från till exempel kött eller skaldjur. Det är därför absolut nödvändigt att äta varierat för att täcka dagsbehovet och undvika problem med blodsockret.

Man har också funnit att C-vitamin ökar upptaget av krom.

Ändå – det enkla är ofta det bästa. Och om du kämpar med sötsuget kan ett kosttillskott med rätt mängd krom vara värt ett försök.

Då får kroppen lite extra hjälp med att stabilisera blodsockret. 

Ett bra tillskott med krom

Metaburn har blivit ett bästsäljande kosttillskott för viktkontroll bland annat för att det innehåller krom – som vi nu vet kan bidra till att upprätthålla en normal blodsockernivå. Men Metaburn ger även kroppen 350 mg camellia sinesis som kan bidra till att hjälpa med viktkontroll, förbränning och att minska aptiten, samt 50 mg chilli och 200 mg wakameextrakt. Wakame kan bidra till att påverka fettmetabolismen och minska aptiten. 

En stabil blodsockernivå gör det enklare att ha kontroll över både sötsug och vikt.

Metaburn form #1

Prova Metaburn i 60 dagar

50% rabatt – endast 199:-

Du skickas vidare till ett förhandsfyllt beställningsformulär med information kopplat till ditt personnummer, där du läser mer om abonnemanget och villkoren innan du beställer. Du beställer ingenting nu.

Vad händer när du beställer?

I dag

Beställ enkelt och prova i 60 dagar till halva priset.

2-3 dagar

Snabb leverans. Fri frakt. Diskret försändelse.

30 dagar

Ge besked inom 30 dagar om du inte önskar få en ny leverans.

60 dagar

Du mottar ny leverans med 4 månaders förbrukning för 199:- per månad (totalt 796:-).

VAD HÄNDER NÄR DU BESTÄLLER?

Idag

Beställ enkelt och prova i 60 dagar till halva priset.

2-3 dagar

Snabb leverans. Fri frakt. Diskret försändelse.

30 dagar

Ge besked inom 30 dagar om du inte önskar få en ny leverans.

60 dagar

Du mottar ny leverans med 4 månaders förbrukning för 199:- per månad (totalt 796:-).