Så minskar du aptiten enkelt

För många är hungerkänslan den största utmaningen när vi ska gå ner i vikt. Men som tur är finns det lösningar för att känna sig mindre hungrig, och därmed också lyckas med viktmålet. 

I grund och botten är hungerkänsla en naturlig signal från kroppen om att det är dags att äta igen. Men om du är en av dem som ständigt känner dig hungrig, och ofta direkt efter din senaste måltid, kan det vara ett tecken på att du äter fel. 

Nedan har vi samlat 6 olika sätt att minska aptiten på. 

1. Ät tillräckligt med protein

Flera studier visar att ett ökat intag av protein kan öka mättnadskänslan, sänka hungerhormonnivåerna och inte minst få dig till att äta mindre till nästa måltid. 

Du kan få i dig protein antingen via animaliska källor som kött och ägg. Men även från vegetabiliska källor som bönor och ärtor. 

Sikta på att minst 20-30 procent av ditt totala kaloriintag kommer från proteiner. Eller så kan du göra en beräkning baserat på din kroppsvikt. 

Det kommer då se ut så här:

 • För de flesta av oss kommer det vara tillräckligt att multiplicera kroppsvikten med 0,8-1,0. 
 • Om du är aktiv motionär kan du äta 1,2-1,6 gram protein per kilo kroppsvikt. 
 • Toppidrottare äter ofta 2 gram protein per kg. 

2. Välj matvaror som är rika på fiber

Äter du fiber ser du också till att kroppen frisätter mättnadshormoner, något som ökar mättnadskänslan och reglerar aptiten. (1)

Fiber bidrar till att producera kortkedjiga fettsyror i tarmen, och dessa antas kunna öka mättnadskänslan ytterligare. (2)

Exempel på fiberrika matvaror är bönor, ärtor, kikärter och linser. Faktum är att dessa borde kunna öka din mättnadskänsla med 31% jämfört med måltider utan fiber. Även fullkorn som är rik på fiber kan minska hungerkänslan. 

fiber appetitt
Bönor innehåller så mycket som 16 gram fiber per 100 gram.

3. Ha kontroll på portionerna

Ett enkelt, men effektivt sätt att gå ner i vikt är att äta mindre portioner. 

Vad du lägger på tallriken spelar såklart också roll: 

 • Fyll hälften av tallriken med grönsaker
 • Ät tillräckligt med proteiner till varje måltid
 • Drick vatten till maten 
 • TIPS: Använd en mindre tallrik!

4. Drick massa vatten

Vatten är naturligt aptitdämpande. Därför rekommenderas det att dricka mycket vatten varje dag. Du håller inte bara kroppen hydrerad, du minskar även aptiten och hungerkänslan. 

En studie på äldre vuxna visar till exempel att de som drack 0,5 liter vatten innan frukost, samtidigt åt cirka 13 procent mindre än de som inte drack vatten innan måltiden. (3)

Det är rekommenderat att dricka 2,7 liter vatten dagligen för kvinnor, och 3,7 liter för män. 

5. Tugga långsamt och ordentligt

När du lägger god tid på att tugga maten, produceras flera matsmältningsenzymer och det blir lättare för din mage att smälta det du äter. Dessutom, när du äter långsamt, ger du samtidigt besked till hjärnan om att låta din matsmältning börja. 

Resultatet är att du kommer att känna dig mätt snabbare.

Så hur många gånger ska man tugga?

En tumregel är att tugga 32 gånger, innan du tar en ny tugga. Målet med att tugga så många gånger är att maten då kommer tappa sin textur. 

tygg sakte slanking appetitt
Ta dig god tid när du äter och tugga ordentligt. Da ser du till att producera flera matsmältningsenzymer i magen.

6. Effekten av camellia sinensis

Visste du förresten att camellia sinensis kan bidra till att minska aptiten? Detta är en typ av tebuske som används för att göra grönt och svart te.

Färska växter innehåller cirka 4% koffein. Extraktet i växten består av fyra olika typer av katekiner, där EGCG är den mest potenta av dessa.

Studier viser att både EGCG och koffein i Camellia sinensis bladextrakt kan bidra till att minska aptiten. (4)

Camellia sinensis kan bidra till:

 • Att hjälpa till med viktkontroll
 • Att stimulera lipidnedbrytning
 • Att stödja lipidmetabolismen
 • Att stödja metabolism och fettoxidation
 • Att förbättra ämnesomsättningen
 • Metabolism, som i sin tur hjälper till att kontrollera vikten
 • Att minska aptiten

Du hittar camellia sinensis bland annat i kosttillskottet MetaBurn, som är ett effektivt tillskott för dig som önskar att minska aptiten och gå ner i vikt. 

MetaBurn innehåller hela 350 mg camellia sinensis. Produkten innehåller även 50 mg chili och 200 mg wakameextrakt. Även wakame kan bidra till att påverka fettmetabolismen och minska aptiten. Krom kan dessutom bidra till att upprätthålla en normal blodsockernivå.

metaburn boks

PROVA METABURN GRATIS

60 dagar – Endast 79:- i porto

Skriv in ditt personnummer

Du skickas vidare till ett förhandsfyllt beställningsformulär med information kopplat till ditt personnummer, där du läser mer om abonnemanget och villkoren innan du beställer. Du beställer ingenting nu.

Källor: