Hur du kan gå ner i vikt utan träning

Är du bland dem som inte gillar att träna, men som samtidigt vill gå ner i vikt? Här får du hemligheten till hur du kan gå ner i vikt utan träning överhuvudtaget.

Det sägs att träning är nyckeln till att gå ner i vikt. Men hur är det om man verkligen inte tycker om allt som har med svett, puls och träning att göra, och vill gå ner i vikt utan träning? Behöver du verkligen träna för att gå ner i vikt? Fysisk aktivitet bidrar till att öka din förbränning, eftersom träning ökar pulsen och kan ge dig mer muskelmassa. 

Men det är faktiskt möjligt att gå ner i vikt utan träning också. 

Här är 7 forskningsbaserade sätt att göra det på. Perfekt för dig som enkelt önskar att gå ner i vikt utan att göra stora ansträngningar. 

1. Ge hjärnan något att tugga på

Vår hjärna behöver tid på sig. Om du äter varje måltid för fort, så kommer inte hjärnan att registrera din måltid och den hinner inte ge dig besked om att du faktiskt är mätt. Det kan lätt göra att du kommer äta mer.

Men det du egentligen önskar, är ju att äta mindre

Det handlar alltså inte bara om en hälsosam kost, utan också om att äta saktare så att hjärnan kan ge dig en signal om att du är mätt och har fått tillräckligt att äta.

En ny studie visar att de som äter maten fort, har större chans till att gå upp i vikt än de som äter sakta.

I snitt tuggar vi varje tugga 15 gånger. Men om du tar dig extra tid, och tuggar 40 gånger, kan du minska ditt kaloriintag med hela 12 procent, visar en undersökning publicerad i American Journal of Clinical Nutrition. Ett enkel metod för att gå ner i vikt utan träning.

2. Servera på en mindre tallrik

Du kan faktiskt lura din hjärna och kropp och gå ner i vikt utan träning genom att servera maten på en mindre tallrik. Då kommer hjärnan tro att du har ätit mer än vad du egentligen har gjort.

Därför kan det vara en idé att lägga onyttig mat på en liten tallrik, helt enkelt för att få i dig mindre kalorier.

Det handlar i grund och botten om att äta mindre portioner. Stora portioner är nämligen kopplat till övervikt.

Under de senaste åren har portionerna växt, och detta ser vi exempel på både hemma i vårt egna kök och på restauranger.

Att äta från en röd tallrik ska göra att du äter mindre och kan vara en bra metod för att gå ner i vikt utan träning.
Att äta från en röd tallrik ska göra att du äter mindre och kan vara en bra metod för att gå ner i vikt utan träning.

Om du vill lura din hjärna mer, kan du använda en röd tallrik. Forskning visar nämligen att vi äter mindre från en röd tallrik än vad vi gör från vita och blå tallrikar. Orsaken kan vara så enkel som att vi kopplar rött till en stoppsignal.

Du kommer långt på vägen bara genom att äta lite mindre kalorier. Detta kan hjälpa dig att gå ner i vikt utan träning. 

3. Ja till proteiner

Visste du att proteiner är kopplade till viktminskning? Även fast du inte tränar eller minskar intaget av kalorier?

Det sägs att proteiner har en egen förmåga till att skapa mättnadskänsla, något som kan reducera ditt matintag och göra att du äter mindre kalorier.

Proteiner har nämligen påverkan på flera hormoner som styr hunger- och mättnadskänslan – bland annat ghrelin och peptid.

I en studie observerade man att en ökning av proteinintaget från 15% till 30% hjälpte deltagarna till att äta 441 färre kalorier varje dag, något som i snitt resulterade i en viktnedgång på 5 kilo.

De gjorde ingenting annat för att minska sitt matintag. 

ned i vekt med egg til frokost
En frukost med mycket proteiner ökar chansen att gå ner i vikt utan träning.

I praktiken innebär detta till exempel att byta ut en frukost med mycket korn till en frukost med mycket proteiner, så som ägg. Ägg till frukost hade en positiv effekt i en studie med överviktiga kvinnor.

Kvinnorna åt dessutom färre kalorier de nästa 36 timmarna.

Exempel på proteinrik mat är kycklingbröst, fisk, grekisk yoghurt, quinoa och mandlar. 

Här kan du läsa mer om fördelarna med proteiner.

4. Drick vatten

Att dricka vatten är också ett bra tips för att gå ner i vikt utan träning. Det kan speciellt löna sig att dricka innan du ska äta. 

Forskning visar att genom att dricka en halv liter vatten 30 minuter innan en måltid, kan du minska hungerkänslan och kaloriintaget.

Deltagarna som drack vatten innan måltiden, gick ner hela 44% mer i vikt under loppet av en 12-veckorsperiod, jämfört med de som inte drack vatten.

Om du har som vana att dricka mycket läsk och juice, kan du försöka att byta ut lite av den mängden motvatten – och du kommer garanterat märka av en effekt. 

Byt gärna ut de söta dryckerna till hälsosammare alternativt som vatten, grönt te och kaffe.

Läs också: Kan grönt te göra dig smal?

5. Ät i en elfri zon

Det lönar sig alltså att äta långsamt och tugga mer. Men detta kan vara svårare att göra om du äter samtidigt som du kollar på TV.

Tvärtom visar det sig att genom att äta samtidigt som du ser på TV eller utsätter dig för andra distraktioner, kan du få i dig hela 10% mer än om du inte var distraherad.

Om du ständigt äter framför TV:n eller andra elektroniska prylar, ökar chansen att du äter mer per dag. På sikt kan dessa kalorier ha en stor påverkan på din vikt. Tänk därför på var du äter för att kunna gå ner i vikt utan träning.

6. Sov mer, stressa mindre

Visste du att det finns en koppling mellan aptit och sömn?

Om du sover dåligt, kan du störa de aptitreglerande hormonerna hormonerna leptin och ghrelin. Det är de som ger dig besked om att du är mätt eller hungrig. Dessutom kommer kortisolnivån stiga om du utsätter dig för mycket stress.

Resultatet är ökad hungerkänsla och du blir mer sugen på onyttig mat. En natt med lite sömn ökar alltså chansen för att få i sig för mycket kalorier. Se därför till att du får en god natts sömn för att kunna gå ner i vikt utan träning!

7. Ner i vikt med MetaBurn

I tillägg till ovannämnda tips för att gå ner i vikt utan träning, finns det också kosttillskott som kan hjälpa dig att gå ner i vikt. MetaBurn innehåller 350 mg camellia sinesis som kan hälpa till med viktkontroll, förbränning och att minska aptiten, i tillägg till 50 mg chili och 200 mg wakameextrakt. Wakame kan bidra till att upprätthålla fettmetabolismen och kan också bidra till att minska aptiten. I tillägg bidrar vitamin B3, B6 och B9 till en normal energiomsättning.

Med MetaBurn i kroppen kommer du märka att det blir lättare att äta mindre, och svårare att lägga på sig. Och det helt utan att träna.  

Metaburn form #1

Prova Metaburn i 60 dagar

50% rabatt – endast 199:-

Du skickas vidare till ett förhandsfyllt beställningsformulär med information kopplat till ditt personnummer, där du läser mer om abonnemanget och villkoren innan du beställer. Du beställer ingenting nu.

Vad händer när du beställer?

I dag

Beställ enkelt och prova i 60 dagar till halva priset.

2-3 dagar

Snabb leverans. Fri frakt. Diskret försändelse.

30 dagar

Ge besked inom 30 dagar om du inte önskar få en ny leverans.

60 dagar

Du mottar ny leverans med 4 månaders förbrukning för 199:- per månad (totalt 796:-).

VAD HÄNDER NÄR DU BESTÄLLER?

Idag

Beställ enkelt och prova i 60 dagar till halva priset.

2-3 dagar

Snabb leverans. Fri frakt. Diskret försändelse.

30 dagar

Ge besked inom 30 dagar om du inte önskar få en ny leverans.

60 dagar

Du mottar ny leverans med 4 månaders förbrukning för 199:- per månad (totalt 796:-).